Hedef Tahtası Puanları Nedir?

31-12-2022 14:57
Hedef Tahtası Puanları Nedir?
Okçuluk Hedef Tahtası Puanları, okçulukta önemli bir performans göstergesidir. Hedef Tahtası Puanları, okçunun atışlarının ne kadar doğru ve hassas olduğunu ölçmekte ve sporcuları olabildiğince eşit şartlarda yarıştıklarında sıralamada kullanılmaktadır. Aynı hedef için alınabilecek puanlar, okçunun hedefe olan uzaklığı, hedefin büyüklüğü veya açık havadaysa rüzgar şiddeti gibi faktörlere göre değişebilir. Okçuluk Hedef Tahtası Puanları, okçuların ve antrenörlerin okçunun performansını izlemelerine olanak sağlar ve performansını geliştirmelerinde ölçüt teşkil eder.

Okçulukta hedef kağıdı puanları, dıştan içeriye doğru sayıca büyüyen, eş genişlikte çaplardan oluşmaktadır. Genellikle çeşitli sayılar içeren noktaların bulunduğu bir kağıttan oluşur ve oklar bu noktalara atılarak puan kazanılır. Bu puanlar, hedef tahtasının farklı bölümlerine atış yapıldığında değişebilir. Örneğin, hedef tahtasının ortasına atış yapıldığında daha yüksek puan alınırken, hedef tahtasının dışına atış yapıldığında daha düşük puan alınır. Bu puanlar, genellikle turnuvalar ve yarışmalarda kullanılır ve okçuların performanslarını ölçmek için kullanılır. Okçuluk hedef tahtası puanları, makaralı ve olimpik okçuluk dallarında kağıt değişse de anlayış olarak görece benzerken, geleneksel okçulukta puta olarak adlandırılan hedef kendinden puanlı bir sisteme sahiptir. Elbette kaplama maliyeti yüksek olduğu için direkt puanlı puta şeklinde hedef kağıtları da diğer dallardaki hedef tahtalarında kullanılmaktadır. 

İlginç Bilgi: "Hedefi 12'den vurmak" ifadesi okçuluktan doğduysa bile bugün bu geçerli değildir. Okçulukta hedef en fazla 10'dan vurulur :) Okçunun atışı hedefin merkezinde ise maksimum puan olan 10 puan alınır, hedefin dışına doğru ise azalarak sıfıra doğru giden puandan alır:


Beyaz Halka 1

Beyaz Halka 2
Siyah Halka 1
Siyah Halka 2
Mavi Halka 1
Mavi Halka 2
Kırmızı Halka 1
Kırmızı Halka 2
Sarı Halka 1
Sarı Halka 2

şeklinde dıştan içe doğru puanlar artmaktadır.
Farklı yarışma tiplerine göre, yaş kategorisine ve mesafeye göre olimpik ve makaralı okçulukta kullanılan hedef kağıtları değişmektedir. En iyi bilgi için
hedef kağıtları kategori sayfamızın sonundan açıklamamızı inceleyebilirsiniz
.
IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.