Okçuluk Yarışma Mesafeleri

11-06-2022 14:53
Okçuluk Yarışma Mesafeleri
Okçulukta en önemli konulardan biri disipline ve yaşa göre getirilen standartlardır. Bu standartların başında okçuluk yarışma mesafeleri gelmektedir ve okçuluk atışları değişkenlik göstermektedir. 
Yeni başlayanlar için en dikkate değer konu, uzaktan hedefi tutturmak değil, yakından okları tek noktada gruplayabilmektir. Bunu başarmak için birkaç metrelik mesafeden teknik antremanları yapmalı, atışta tutarlılık yakalanmalıdır. Hedefte ancak hep aynı noktayı tutturmayı başarınca hedefe uzaktan atış yapmaya geçilmelidir. Uzaktan da aynı beceriyi sergileyince sporcu başarıya ulaşmış olur. Elbette hedeften uzaklaşınca atış yapılan ortama, okun ve yayın tipine göre başka parametreler de işin içine girmektedir. 70 metre mesafeden bir elma büyüklüğündeki 10 puanı vurmak asla kolay bir meziyet değildir.


Kaynak: 13-14 Yaş Salon Şampiyonası, Türkiye Okçuluk Federasyonu


Diğer okçuluk branşlarında ise ulusal ve uluslararası standartlarda mesafeler belirlenmiştir. Geleneksel Okçulukta ülkemizde mesafeler, Geleneksel Türk Okçuluk Federasyonunca belirlenmiş olup, puta atışlarında 18 metre ve 70 metre arasında değişmektedir. Menzil atışlarında ise amaç hedefi tutturmak değil, oku uzağa atmaktır. Menzil hakkında daha detaylı bilgi için diğer yazılarımıza göz gezdirin!

Türkiye Okçuluk Federasyonu Yarışma Talimatı uyarınca, ülkemizde World Archery yani Dünya Okçuluk Federasyonu kurallarına uygun şekilde yarışmalar düzenlenmektedir. Bir kulübe bağlı, müsabakayı düzenleyen federasyondan lisanslı bir şekilde müsabakaya hak kazanan sporcular sınıflandırılır. Makaralı ve Klasik Yay sporcuları yarışmalarda karşılaşmazlar. İkisinin ligi, kuralları, yayların kullanımları tümden ayrıdır. Ancak ikisinde de cinsiyet ve yaş grupları ayrımı aynıdır. Tüm faaliyetler, yine federasyonlarca onaylanmış okçuluk malzemeleri kullanılarak yapılmaktadır.

Kaynak: Açık Hava Turnuvası, Archery360.com



Sıralama atışları özelinde ok sayıları mesafeler, süreler ve kullanılan hedef kağıtları aşağıdaki gibidir:

 

Müsabaka

Ok Sayısı

Mesafe

Hedef Kağıdı

Süre



Açık Hava




1440 ve 720 round, farklı,


Seri: 6 ok

Atış: 2x36 ok

Toplam: 72 ok


Klasik: 30-70 m

Yaş grubuna ve 720/1440 round’a göre fark eder. 


Makaralı: 50 m

122 cm:

Klasik 60-70 m


80 cm 6 halka:

Makaralı 


80 cm 5 halka: Klasik 50-30 m












 3 ok için 2 dakika

6 ok için 4 dakika






Salon 





Seri: 3 ok

Atış: 2x30 ok

Toplam: 60 ok





Klasik: 18 m

Makaralı: 18 m





Dikey

3x20 cm 6 halka

 
Kaynak: Salon Turnuvası, World Archery

Tablodan görülebileceği üzere, okçuluk atışları 18 metre ve 70 metre arasında değişmektedir. Burada müsabaka tipi, okçuluk yay türü, yaş grubuna göre atış sayısı ve mesafeler değişmektedir. Tüm müsabakalarda sıralama atışları, bireysel ve takım yarışları düzenlenmektedir. Bunlar kendi içlerinde farklı uygulamalar yapmaktadır.


Tüm okçuluk kurallarına en doğru şekilde Türkiye Okçuluk Federasyonu web sayfasından almak için "Yarışma Talimatları”na ve World Archery sayfasından İngilizce olarak öğrenmek için "Rulebook" sayfasına tıklayarak ulaşabilirsiniz.

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.