Okçuluğa Yeni Başlayanlara Tavsiyeler

27-06-2022 15:09
Okçuluğa Yeni Başlayanlara Tavsiyeler

Okçuluğa başlayacak herkesin aklında büyük ihtimalle aynı soru belirmektedir: Acaba iyi bir okçu olabilecek miyim? Öncelikle, her konuda olduğu gibi doğuştan yeteneğin önemli bir faktör olduğunu unutmamak gerekse de, okçulukta da geçerli, şaşmaz bir başarı kuralı vardır: Çok çalışmak. Birçok felsefeyle, hikayeyle ve özlü sözle destekleyebileceğiniz üzere, okçulukta başarılı olmanın yolu da değişmemektedir. Çalışmak. Çalışmak. Çalışmak.

Ancak bunların haricinde, elbette yeni başlayacak sporculara verilebilecek altın değerinde tavsiyelerimiz var. 

yenİ başlayanlar İÇİn okçuluk

Malzeme ve Teknik

"En iyi okçu, ancak en iyi malzemeyle mümkündür" diyen birinin haksız olduğunu iddia etmek ne kadar akıllıca? Kulağa nasıl gelirse gelsin, bu önerme çok hatalı ve zararlıdır. Kişi, kendi olabildiği en iyi olmaya odaklanmalıdır. Bunun yolu da en iyi malzemeden önce, kişinin en iyi ruh haline, en odaklı ve motivasyonlu olduğu duruma bağlıdır. Her şeyden daha önemlisi, doğru teknik olduğu sürece, ekipmanın etkisinin minimum olacaktır. Tekniği mükemmel olmayan her sporcunun önündeki en büyük fırsat, tekniğini iyileştirmek ve mükemmele taşımaktır. Mükemmel bir teknik varken iyi ekipman kendisini gösterir. Sizce bugün en iyi okçular, ortalama bir ekipmanla ortalamanın çok üstü bir performans göstermez mi?

Kulüp ve Antrenör

Dünya sıralamasında 39. sırada olan 19 yaşındaki Collin Klimitchek’e göre, İyi bir antrenöre sahip olmak, okçuluk hayatınızın nasıl ilerlediği konusunda büyük bir rol oynayacak”. Özellikle modern okçulukta antrenörlerinizin teknik bilgisi ve tecrübesi eğitim hızını direkt olarak etkiliyor.

okçuluk müsabakası
Sosyal Kaygılar ve Başarı

Başarıda belki de kişinin kendisiyle mücadelesi, daha yayı eline almadan başlamaktadır. Başarılı olunup olunmayacağıyla ilgili kişisel endişeler, kulübe her gün gitmenin, yayı eline alıp sayısız ok atmanın öncesindeki kaygılar, yolun en başında ayak sürümeye yol açabilmektedir. 1 ok bile atmadan önce sahip olduğumuz endişeler de, başarılı geçen bir günün ardından kapılacağımız yersiz özgüven de sporcunun düşmanıdır. Başarıda kişinin kendisiyle olan mücadelesinin başında belki de sosyal kaygılar gelmektedir. Bunu aşmanın yolu ise mücadeleden ve sosyal destekten geçmektedir. Antrenörün ve ailenin desteği muazzam öneme sahiptir, dolayısıyla bir önceki kaleme ek olarak, bu aşamaları da tanıyabilecek bir kulüp can suyu niteliği taşımaktadır.

Stresle Mücadele

Antremanlarda çok başarılı olan, ancak müsabakada bu başarısını gösteremeyen birçok sporcu tanıyabilirsiniz. Müsabakaların kendilerine has bir gerginliği, rekabetten doğan bir duygu durum değişikliği normaldir. Bu stresi yönetmek, antremanların da haricinde bir başarı gerektirir. Bu sebeple, sadece iyi bir ok atmaktan da öte, iyi bir okçu olmak bu stresi de yönetebilmekle ilgilidir. Sporcunun hem rakibiyle, hem kendi beklentileri ve çevresinin stresiyle mücadelesini kazanması gerekmektedir. Bu konuyu Spor Psikoloğu Arda Coşkun'la masaya yatırdığımız Youtube videomuzu izlemeyi unutmayın!

hedefe ok atma

Tutku ve Sabır

Tüm bu süreçlerde sporcunun yaptığı işe duyduğu tutkunun olması esastır. Aksi halde alışkanlığa dönüşen bir faaliyetten başarının çıkması şansla açıklanabilir. Tutkulu olmadığımız bir işte başarı için kendimize göstereceğimiz sabrımız da uzun süremeyecektir. Bunun sonucu olarak kendimiz dahil, hak etmeyen birçok şeye ve kişiye kızmamız mümkündür. Bir işte çok başarılı olmak istiyorsanız, öncelikle tutkunuzu kontrol edin. Eğer tutkunuz yoksa, eğlenmenize ve tüm olanlardan keyif almaya bakın, buna hiçbir şey engel olamaz :)

Çalışmak

Son maddede, sürpriz olmayan bir şekilde sıfırıncı madde olan çalışmak yer alıyor. Tüm bu adımların üstünde, olmazsa olmaz bir madde olarak çalışmak var. Unutmayın, çok yetenekli ancak çalışmayan milyonlarca okçu olabilir, ancak adını tarihin sayfalarına geçirmiş ve geçirecek her okçunun ortak tek özelliği çok çalışmış ve çok çalışacak olmalarıdır.

Tüm bu maddeler bir yana, okçuluk çok keyifli bir spordur. Odaklanmayı geliştirdiği ve odak süresini, disiplini artırdığı, stresle mücadeleye olumlu katkılar sunduğu kanıtlanmıştır. Okçuluğa yeni başlayanlara en güzel tavsiye, okçuluğun keyfini, kişisel ve çevresel emniyete dikkat ederek, sorumlu bir şekilde çıkarmaları olacaktır.

 
IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.