Ok ve Yayla Avcılık Nasıl Yapılır?

30-04-2022 11:01
Ok ve Yayla Avcılık Nasıl Yapılır?
Ok ve yay ile avcılık, savunma amaçlı caydırıcı etkisinin de yanında eski tarihlerde okçuluğun en temel kullanımını oluşturuyordu. Bir spora evrilmeden önceki kullanımında bugün yayla avcılık ilgilileri için değişilmez bir deneyim. Av yayı ve av oku hakkındaki bilgileri ve akla gelen diğer sorularımızın cevabını bu yazımızda derliyoruz.

Avlanmak için Neden Ok ve Yay Kullanılır?

Ateşli silahların yaygınlaştığı 16. ve 17. yüzyıla kadar binlerce yıl savunma ve av silahı olarak kullanılan ok ve yay günümüzde modern malzeme ve teknikler ile avcılıkta tekrardan kullanılmaya başlanmıştır. Tüfek ile avcılıktan farklı olarak doğa ve yaban hayatı ile çok daha fazla iç içe olmayı gerektiren, avcıyı yaban hayvanına çok daha fazla yaklaştıran yayla avcılık, okçuluğun da bir çok kişisel fayda sağlamasından dolayı birçok insan tarafından bir avcılık yöntemi olarak tercih edilmeye devam etmektedir.

Yayla avcılığın en popüler olduğu ABD’de 2019 yılında Archery Trade Association tarafından yapılan ankette verilen cevaplara göre yayla avcılığın tercih edilmesinin ilk sebebi tüfek ile avcılıktan daha fazla beceri gerektirmesi ve zorlayıcı olmasıdır. Yayla avcılık, avcıya av hayvanına yaklaşabilmesi için doğada daha fazla zaman ve çaba harcamasını zorunlu kılmaktadır. Bununla beraber yıl boyunca yapılan okçuluk antrenmanları avcıyı daima fiziksel ve mental olarak aktif tutmaktadır. Bu gibi nedenlerden dolayı ok ve yayla avcılık her geçen gün daha da fazla yaygınlaşmaktadır.

 

Ok ve Yayla Avcılık Yasal mıdır?

Yayla avcılık Türkiye de dahil olmak üzere birçok ülkede yasal olarak yapılmaktadır. 1979 yılında ABD’de kurulan Ulusal Yaylı Avcı Kurumu’nun (National Bowhunter Education Foundation) hazırladığı ve halen aktif olan Uluslararası Yaylı Avcı Eğitim Programı, 30’a yakın ülke tarafından kabul edilmiş ve yayla avcılığa başlamak isteyenlere belirli prensip ve teknik bilgiler doğrultusunda eğitim sunmaktadır. Türkiye’deki avcılık yönetmeliklerinde ok-yay bir av silahı olarak geçmesine rağmen yukarıda bahsedilen yayla avcılık eğitim programına Türkiye halihazırda dahil değildir.

Avcılık için hangi oklar kullanılır?

Yayla avcılıkta geleneksel ahşap ok ve yayları tercih eden avcılar olsa da genellikle av yayı olarak kullanılan modern makaralı yaylar ile temel olarak dört farklı çeşit ok kullanılmaktadır. Bunlar; alüminyum, karbon, karbon kaplı alüminyum ve alüminyum kaplı karbon oklardır. Avcı bu oklar arasından kullandığı av yayına ve av hayvanına uygun ok seçmek durumundadır. Aynı zamanda bu oklar kalınlıklarına, ağırlıklarına ve esnekliğine göre çeşitlenmektedir. Av oklarında şaft seçildikten sonra diğer önemli konu av temrenlerinin seçimidir. Günümüz avcılarının kullandığı mekanik ve sabit av temrenleri, farklı penetrasyon özelliklerine sahiptir. Kalın kemik yapısına sahip olmayan av hayvanları üzerinde geniş bir kesik açmayı tercih eden avcılar geniş bıçaklı mekanik av temrenleri tercih ederken, okun kemiğe çarpma durumunu dikkate alarak en fazla penetrasyonu elde etmek isteyen avcılar ise sabit 2, 3 veya 4 bıçaklı av temrenlerini tercih etmektedir.


Avcılık için Hangi Yaylar Kullanılır?

Yayla avcılıkta kullanılan 3 farklı çeşit yay vardır. Bunlar; geleneksel yaylar, makaralı yaylar ve arbalettir (crossbow). Geleneksel yaylar çok fazla atış becerisi gerektirdiği için ve aynı zamanda etkili atış mesafesinin kısa olmasından dolayı az tercih edilirken, ilk olarak 1966 yılında icat edilen makaralı yaylar, günümüzde kolay kullanımı ve performansından ötürü yayla avcılıkta en fazla tercih edilen yay türüdür. Crossbow ise herhangi bir okçuluk becerisi gerektirmeyen özellikle ABD’de genellikle fiziksel olarak yeterli kas gücüne sahip olmayan yaşlı insanların ve çocukların tercih ettiği bir yay türüdür.

Ok ve Yayla Avcılık Nasıl Yapılır?

Uluslararası Yaylı Avcı Eğitim Programına göre dört temel yayla avcılık yöntemi bulunmaktadır. Bunlar; saptama ve takip (spot and stalk), iz sürme (still hunting), ağaç standı (tree stand) ve avcı kabini (hunting blind) yöntemleridir. Saptama ve takip yöntemi ile avcı açık görüşe hakim bir konumdan dürbün ile araziyi izlemekte ve hayvanının yeri tespit edildiğinde avcı hayvanı takip etmektedir, etkili atış mesafesine girince de atışını yapmaktadır. İz sürme yöntemi ile avcı av hayvanının izini sürdüğü bölgede hayvana fark edilmeden etkili atış mesafesine girene kadar yavaşça hareket etmekte, etkili atış mesafesine girdikten sonra da atışını tamamlamaktadır. Ağaç standı yönteminde (Bu yöntem ile avlanmak Türkiye’de yasaktır.) avcı, av hayvanının izini bulduğu bölgedeki bir ağaç üzerinde yaklaşık 6-7 metre yüksekliğe ağaç standını kurmakta ve stand üzerinde hayvanın atış mesafesine girmesini beklemektedir. Avcı kabini yöntemi (Bu yöntem ile avlanmak Türkiye’de yasaktır.) ile avcı, av hayvanının izini bulduğu veya geçiş güzergahının bulunduğu bölgeye avcı kabinini kurmakta ve kabin içerisinde hayvanın etkili atış mesafesine girmesini beklemektedir.

Saptama ve takip yöntemi; elk (kızıl geyiğin daha büyük bir türü), katır geyiği ve ren geyiği avında, ağaç standı yöntemi; beyaz kuyruklu geyik, yaban domuzu ve siyah ayı avında kullanılmaktadır. Avcı kabinlerinden ise yine beyaz kuyruklu geyik, yabani hindi ve çatalboynuzlu antilop avı yapılabilmektedir.


Mert Karadağ - temrenav.com

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.