Modern Okçuluk Nedir?

02-04-2022 10:46
Modern Okçuluk Nedir?

İki milyon yıllık bir evrimle günümüze ulaşan modern okçulukta amaç; oku yay kullanarak belirlenen hedefe atabilmektir. Eskiden avcılık ve savaşta kullanılan okçuluk, günümüzde ise rekabet ve eğlence maksadıyla uluslararası yapılan spor dallarından biri haline gelmiştir. Disiplin, özgüven ve yüksek konsantrasyon gerektiren modern okçuluğu isteyen herkes eğitimini alarak öğrenebilir.

Modern Okçuluk Nedir?

Modern okçuluk hakkında bilgi sahibi olmadan evvel okçuluğun fiziksel, ruhsal ve manevi yönden bir gelişim kazandırdığını bilmeniz gerekir. Modern okçuluk; belirli bir mesafeden yine belirli bir hedefe ok atmak için yapılan bir aktivitedir. Hedef okçuluğu olarak da adlandırılan spor dalı, ok atarken kullanılan malzemeye göre kendi içerisinde yeniden kategorilendirilir:

 1. Olimpik(Klasik) yaylar

2. Makaralı yaylar

Modern Okçuluğun Kuralları

Her spor dalında olduğu gibi okçuluğun da belli başlı kuralları vardır. Modern okçu, toplam 12 aşamada 72 ok atmak dışında hedeflerini tam ortadan, 10’dan vurmalıdır. Dikkat, mantık ve beden kontrolü gerektiren modern okçuluğun genel olarak kuralları şöyledir: 

     Okçuların haksız avantaj sağlayacak hiçbir ekipman veya aksesuara sahip olmaması gerekir.

     Ok yaydan düşerse yeniden atılamayacağı için dikkatli olmak şarttır.

     Rekabet içindeyken malzemelerin zarar görmesi durumunda yenisini veya eskisinin onarılmasını talep edebilirsiniz.

     Yay, ok, tetik, parmak ipi, sadak, kolçak, göğüslük, hedef kağıdı ve dürbün gibi ihtiyaç duyacağınız modern okçuluk malzemeleri rekabet sırasında mutlaka üzerinizde olmalıdır.

     Makaralı yay ile klasik yay grubu arasında rekabet söz konusu olamaz.

     Okçuların aynı yaş gruplarıyla yarışması esastır.

     Kadınlar ve erkekler spor ayakkabı, beyaz üst ve aksesuarlar ile yarışmaya gelirken hava şartlarına göre ceket de kullanılabilir.

Modern Okçuluğun Faydaları

Modern okçuluğun bireyi olumlu olarak geliştiren pek çok avantajı vardır. Modern okçuluk, her ne kadar stabil bir spor dalı olarak görülse de gövde ve kas gücünü artırır. Modern okçulukta doğru duruş pozisyonu önemli olduğu için nefes ve denge teknikleri kullanılır. Hazırlık aşamasından okun hedefe ulaştığı ana kadar okçu dengesini korur. Rüzgarlı havalarda dahi güçlü bir hesap yetisine sahip olan okçuların hesaplama yeteneği de gelişir. Zihnin vücut üzerindeki kontrolü artırdığı süreçte okçu, hem mental hem de sosyal gelişim yaşar. Disiplinli olmayı öğreten ve pes etmeden çalışma bilincini aşılayan modern okçuluk ile ilgili ihtiyaç duyacağınız tüm malzemeleri Tunç Okçuluk’ta bulabilirsiniz: https://www.okculuk.com/

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.