Arbalet Nedir? Arbalet Kullanımı Yasak mıdır?

04-06-2022 16:23
Arbalet Nedir? Arbalet Kullanımı Yasak mıdır?

Arbalet Nedir?

Tatar yayı veya crossbow olarak da bilinen arbalet, yayın en silahlaşmış haline denir. Tam anlamıyla savaş amacıyla geliştirilmiş, kundaklı ve tetikli bir yaydır. Diğer yaylardan farklı olarak yatay tutulur, elin yay ve okla bir teması bulunmadığı gibi yayı gerili tutan bir kol da bulunmamaktadır. Yay önceden gerilir ve sadece tetik aracılığıyla ok salınmaktadır. Yayın sertliğini etkileyen faktörlerden ilki, diğer tiplerde kullanılamayacak kadar sert malzemelerden imal edilebilmesi ve iki kolla anca gerilebilmesidir. Hızlı ok çıkışı, ok atışları arasına giren büyük fasılalar ödünüyle gerçekleşmektedir.  

Çin'den Orta Asya Türklerine geçmesi ve bu şekilde Kırım Hanlığı'na ulaşmış olması sebebiyle Türkçede Tatar yayı ismini kazanmıştır. İngilizcede ise tepeden görünümü haç şeklinde olduğundan crossbow (haç yayı) olarak adlandırılmıştır. Latinceden gelen arcuballista kökü ise Fransızcada arbalète kelimesini doğurmuştur.

Arbalet Ne Demek? 

Arbalest olarak da geçen arbaletin kurulma farklarına göre birkaç tipi vardır. Ancak hepsi de yaklaşık dakikada sadece 2 ok atabilecek hızda kurulabilmektedir. Makaralı ve klasik tiplerde kanatlar kullanılır. Kundağından çıkarılan bir arbalet yayını elle germek çok düşük bir olasılıktır. Kurulduktan sonra oldukça yüksek bir enerjiyi depolamış olan kanatlara yerleştirilen oklar inanılmaz yüksek çıkış hızına sahip olmaktadır. Genellikle eğitimli bir askerin, çok eğitimsiz bir arbaletli tarafından öldürülebilmesi sebebiyle arbalet çok önemli bir savaş malzemesi haline gelmiştir.

 Arbalet en çok avcılıkta kullanılmaktadır

Arbalet Kullanımı Yasak mıdır?

Ortaçağ'da, Katolik Kilisesi'nin yasaklamayı uygun gördüğü, ancak kontrolsüz bir şekilde kullanılmaya devam etmesi ile ünlü arbaletler bugün Türkiye'de de yasaklıdır.

Emniyet Genel Müdürlüğü Özel Güvenlik Denetleme Başkanlığı'nın sayfasında belirtildiği üzere, 6136 sayılı Kanunun 4’üncü maddesinde belirtilen salt saldırı ve savunmada kullanılmak üzere imal edilmiş silahlardan olan arbaletlerin (crossbow-tatar yayı) ithali, satılması, satın alınması, taşınması ve bulundurulması yasaktır. İncelemek isteyenler ilgili 25. maddeyi buradan inceleyebilir
 
Haricinde, şirketimizce yapılan ayrı bir yazılı başvuruda alınan cevap şöyledir:
Arbaletlerin; özellikleri itibariyle salt saldırı ve savunmada kullanılmak üzere imal edilmiş özel nitelikli silahlardan olduğu ve 6136 sayılı Ateşli Silahlar ve Bıçaklar ile Diğer Aletler Hakkında Kanun’un 4’üncü maddesi kapsamına girdiği değerlendirildiğinden, ithali genel güvenlik ve asayiş yönünden Genel Müdürlüğümüzce uygun görülmemektedir. Kanunu incelemek için bağlantı buradadır.

Anlaşılacağı üzere, arbaletler herhangi bir spor müsabakasında kullanılmadığından ruhsata tabi olmadıkları gibi, silah vs de olmadıklarından, EGM bu konuda ruhsat vermeyi de uygun bulmamıştır ve arbaleti tümden yasaklamıştır. Bununla birlikte diğer birçok ülkede de arbalet özellikle avcılıkta yasaklı durumdadır.

İşin ilginç tarafı ise, direkt olarak yasalarla sabit şekilde yasak olduğu halde yurtiçi imaline dair direkt olarak devletin ajansınca haberleştirilmiş çalışmalar bulunmaktadır.
IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.