3D Hedef Okçuluğu Nedir

10-10-2022 13:06
3D Hedef Okçuluğu Nedir
İngilizcede “3D Archery” olarak geçen üç boyutlu hedef okçuluğu Dünya Okçuluk Federasyonu’nun web sitesindeki 5 temel okçuluk disiplininden biridir. Sert süngerimsi malzemelerden imal edilen üç boyutlu hayvan hedeflerinin kullanıldığı bu okçuluk disiplini en popüler olarak ABD ve Avrupa ülkelerinde farklı etkinlik ve yarışmalarla yaşatılmaktadır. Hedeflerin belirli mesafelerde olduğu olimpik veya salon okçuluğundan farklı olarak 3D okçuluk arazide farklı mesafelerden farklı hayvan hedeflerine ok atma becerisi gerektirmektedir. Ayrıca bu hedeflerin farklı boyutlarda ve arazideki alçak veya yüksek konumlarda bulunması okçuyu düz zemindeki bir hedefe ok atmaktan daha fazla zorlamaktadır.

Uluslararası alanda ‘Dünya 3D Okçuluk Şampiyonası’ dışında en popüler iki yarışma ise Amerika’daki IBO (International Bowhunting Organization) ve ASA (Archery Shooters Association)  3D okçuluk yarışmalarıdır. İki yarışma organizasyonu da farklı kategorilerde makaralı, recurve ve geleneksel okçulara yarışma imkanı sunmaktadır. İki farklı organizasyon olan IBO ve ASA yarışmalarında benzer hayvan hedefleri kullanılsa da puanlama sistemi farklıdır. ASA sisteminde hedef üzerinde 5, 8, 10, 12 ve 14 skorları bulunurken IBO puanlamasında 5, 8, 10 ve 11 skorları bulunmaktadır.



ASA Puanlama Sistemi



IBO Puanlama Sistemi

İki gün süren ve parkur üzerinde 50 yarda (45 metre) kadar farklı mesafelerde 20
farklı hayvan hedefinin bulunduğu bu yarışmalara dünyanın en iyi okçuları da zaman zaman katılmaktadır. Kış ayları dışında yıl boyunca devam eden bu yarışmalar dışında düzenlenen bazı 3D okçuluk etkinlikleri de bulunmaktadır. Bunlar arasında en popüleri Total Archery Challenge etkinliğidir.



Yay ve ok ile avcılığın çok popüler olduğu ABD’de av sezonu öncesinde atış becerilerini test etmek isteyen yaylı avcı ve okçuların katıldığı Total Archery Challenge etkinliği Amerika’da binlerce insanın katıldığı en büyük 3D okçuluk etkinliğidir. Mart ayında başlayarak ABD’nin 10 farklı eyaletinde Eylül ayına kadar farklı haftalarda organize edilen bu etkinlik yaylı avcıların atış kabiliyetlerine sonuna kadar zorlamaktadır. Genellikle makaralı av yayları kullanan insanların katıldığı bu etkinlikte 3 km'den 8 km uzunluğa kadar farklı zorluk seviyelerinde 5 farklı atış parkuru bulunmaktadır. Her okçu tüm parkurlarda bulunan 25 farklı hayvan hedefine farklı mesafelerden zorlu arazi şartlarında ok atarak yüksek skor elde etmeyi amaçlamaktadır. Bu hedefler arasında domuz, geyik, bufalo, ayı, kurt, tavşan, yaban koyunu ve hindi gibi hayvan hedefleri bulunmaktadır. Hedeflere atış mesafesi 30 metre ile 110 metre arasında değişmektedir. Uzak atış mesafesi dışında atıcıları zorlayan hava, arazi şartları ve uzun mesafe yürüyüş atıcının atış becerisinin yanında kondisyonunu da ölçmektedir.



Ormanlık alanda veya kayalık bir arazide bulunan hayvan hedeflerinin
çevresindeki bir kaya veya dal parçası veya ok uçuş güzergahındaki bir ağaç okçunun hedefe odaklanmasını  gerçekten de zorlaştırmaktadır. Yüksek veya alçak bir konumdaki hedefe atış yaparken dikkate alınmayan okun güzergahındaki bir dal parçası hedefin kolayca ıskalanmasına ve okun kırılmasına neden olabilmektedir. Bir okçuluk salonunda aynı hedef kağıdına 20 metreden defalarca ok atmaktan sıkılanlar için doğal ortamlardaki parkurlarda yapılan 3D hedef okçuluğu, okçuluğu daha eğlenceli ve zorlu bir hale getirebilmektedir.

Mert Karadağ - temrenav.com
IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.